Order before 22.00, delivered tomorrow!
Order above €75,- ? Free delivery in Europe
Don't wait to long! Order in time!
Klanten beoordelen ons met 8,8/10

HOE HAAK IK EEN MUTS?

HOE HAAK IK EEN MUTS?

Altijd al willen hoe je een muts moet haken? Lees dan deze pagina en start met het haken van je eigen wintersport muts! Het is eenvoudiger dan je denkt.

Hoe haak ik een muts?

Hoe haak ik een muts? 

Hoe vet is het om je eigen muts te haken en daarbij zelf een keuze te maken uit de kleuren, patronen en maatvoering. Het haken van je eerste muts kost wat doorzettingsvermogen, tijd en creativiteit. Als je weet hoe het moet dan kan het haken van een muts een leuke bezigheid zijn. Wil je weten hoe je een muts moet haken lees dan onderstaande stappenplan door! Kom je erachter dat het haken van een muts toch teveel werk is dan verwijzen we je graag door naar deze pagina voor de handgemaakte herenmutsen en deze pagina voor de dames mutsen. 

Wat heb je nodig om een muts te haken? 

Voor het haken van je eerste muts heb je nodig; drie draden, een haaknaald en fleece voor de binnenzijde. Voor een eenvoudige gladde muts kun je elk soort garen gebruiken. Voor beginners is het meestal gemakkelijker om een soepel garen te kiezen dat niet te pluizig en niet te dik is. Wij kiezen zelf altijd voor acryl rol wol in felle kleuren omdat gemakkelijk haakt. De kleur maakt niet uit maar bij donkere kleuren is het lastiger je steken te onderscheiden en te tellen, dus kun je beter voor een wat lichtere kleur kiezen.

 
Welke haaknaald? De maat van je haaknaald wordt bepaald door de dikte van je garen. Voor viervoudig acryl garen heb je een aluminium haaknaald nodig maat H/8 oftewel 5 mm dikte. Dit is een goede maat haaknaald voor beginners want je kunt hem met veel garendiktes combineren en hij is makkelijk vast te houden. Zorg er ook voor dat je je haaknaald op de goede manier vasthoudt. Er zijn twee mogelijkheden:
 • Mesgreep (je houdt de haaknaald vast zoals je een mes vasthoudt wanneer je iets moet snijden)
 • Pengreep (je houdt de haaknaald vast alsof je met pen iets gaat schrijven). 
 
Bepaal de maat voor je muts. Voordat je kunt beginnen met het haken van je muts moet je beslissen hoe groot of klein hij moet worden. Er zijn twee mogelijkheden: je kunt je houden aan de algemene richtlijnen (die hieronder staan), of als je heel precies wilt zijn, de omtrek van het hoofd meten. Het werkt allebei goed, maar waarschijnlijk heb je geen precieze hoofdmaten als je de muts cadeau gaat geven. Je moet de omtrek (voorhoofd tot achterkant van het hoofd) meten en de hoogte (van het oor tot bovenop), maar hieronder vind je de gemiddelde afmetingen:
 • Prematuur: omtrek = 12 inches (30 cm), hoogte = 4,25 inches (10,5 cm)
 • Pasgeborene: omtrek = 14 inches (35 cm), hoogte = 5 inches (15 cm)
 • Baby: (vanaf 6 mnd): omtrek = 16 inches (40 cm(, hoogte = 6 inches (15 cm)
 • Kinderen en jeugd: omtrek =20 inches (50 cm), hoogte = 7,25 inches (18 cm)
 • Volwassene: omtrek = 24 inches (60 cm), hoogte = 9,25 inches (23 cm) [3]

Hoe haak ik een kindermuts?Hoe haak ik een muts?

Je muts haken; maak een schuiflus. De schuiflus is het begin van je haakpatroon – de knoop die het garen op je naald houdt tijdens je werk. Om een schuiflus te maken:
 • Houd het garen met het losse eind in de palm van je hand, sla het om de top van je wijsvinger en onder je middelvinger.
 • Sla het nog een keer om je wijsvinger heen achter de eerste omslag
 • Trek een lus van het midden van je garen, trek dit door het midden van de grote lus die je om je vingers hebt gemaakt
 • Zet deze nieuwe kleine lus op je haaknaald en trek aan het losse eind van de draad om hem strak te trekken
Haak je beginketting. De beginketting is gewoon de eerste serie lossen die je haakt. Omdat je een muts gaat haken hoeft deze beginketting niet erg lang te zijn – je begint met vijf steken. Om je eerste steek te haken houd je het losse eind van je schuiflus vast en schuif je de haaknaald naar voren, zodat je aan het eind genoeg ruimte hebt. Sla het garen eenmaal om de naald, en trek dan de haaknaald terug door de oorspronkelijke schuiflus. Je hebt je eerste steek gemaakt! Herhaal dit vijf keer om je beginketting te maken.
 
Haak verder in rondes. Dit betekent dat je een klein rondje haakt – de basis voor je muts (het gedeelte helemaal bovenaan). Om in rondes te haken moet je je beginketting afmaken door hem tot een ronde te sluiten. Steek je haaknaald in door het midden van de eerste steek die je gehaakt hebt, en maak een halve vaste (zoals je altijd doet). Als je de haaknaald door de steek trekt ben je aan een tweede ronde begonnen die parallel in een spiraal naast de eerste loopt.
 
Haak je tweede ronde met vasten. Vanaf nu maak je steeds vasten voor je muts. Zo komen je nieuwe rondes vast te zitten aan je middenspiraal, in plaats van allemaal losse toeren. Voor een vaste begin je met een enkele lus op je haaknaald. Schuif de haaknaald door de lus en steek in in de losse eronder/ernaast (in de spiraal), en trek de werkdraad door deze steek. Nu heb je twee lussen op je haaknaald. Maak het af met een gewone steek: sla de draad om de haaknaald en trek deze door de twee lussen op je haaknaald. Als je een vaste klaar hebt eindig je altijd met een enkele lus op je haaknaald..
 
Markeer je beginpunt. Tijdens het haken zul je je steken moeten tellen. En om dat te kunnen doen moet je weten waar je ronde begint. Er zijn twee gebruikelijke manieren om het beginpunt te markeren: je kunt een stukje garen om de eerste steek van de tweede ronde binden, of er een veiligheidsspeld overheen hangen. Als je weer op dit punt aankomt weet je dat je een volledige ronde hebt gehaakt.
 
Leer de rest van het patroon. Wanneer je klaar bent met deze middencirkel, moet je je patroon een klein beetje veranderen. Tijdens elke ronde begin je met een vaste, dan een losse, een vaste, een losse etc tot je de hele ronde hebt afgemaakt.
 
Haak zo verder. De eerste paar rondes zijn makkelijk maar als je verder bent moet je je steken gaan tellen. Een vaste telt voor twee steken en een losse telt voor 1. Als je een rijtje van vijf maakt bijvoorbeeld, zou dat zijn 1 vaste, 1 losse, 1 vaste – klaar. Hier zie je hoe je moet tellen:
 • Ronde 1: 5 steken
 • Ronde 2: 10 steken
 • Ronde 3: 30 steken
 • Ronde 4: 45 steken
 • Ronde 5: 60 steken
 • Ronde 6: 75 steken
 • Ronde 7: 90 steken

Maak de muts af. Om je muts af te maken maak je nog een paar extra toeren met alleen maar vasten. Zo maak je je muts langer en niet alleen maar steeds wijder. Begin met vasten-rondes als je de omtrek hebt bereikt die je oorspronkelijk in gedachten had. Om je muts helemaal af te maken moet je de draad door je laatste steek halen en het losse eindje garen wegwerken door het met je haaknaald terug in het werk te rijgen.

Hoe haak ik een dames muts?

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »
Order before 22.00, delivered tomorrow!
Order above €75,- ? Free delivery in Europe
Don't wait to long! Order in time!
Klanten beoordelen ons met 8,8/10